Sunday, January 27, 2008

Σύμβαση Microsoft - Κυβέρνησης

Απαράδεκτη η σύμβαση με την «Microsoft»

Χαρακτηρίζοντας αποικιοκρατικού χαρακτήρα τη σύμβαση της κυβέρνησης με την «Microsoft», ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης την απέρριψε «μετά βδελυγμίας», γιατί ουσιαστικά παραδίδει τον τομέα πληροφορικής του δημοσίου, στην αμερικάνικη πολυεθνική.

Πρόκειται είπε για μια σύμβαση που εντάσσεται στη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου προκειμένου να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη του. Σε αντάλλαγμα - εν είδει «μπιχλιμπιδιών» που έδιναν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς για να τους πάρουν τη γη - η αμερικάνικη πολυεθνική θα χορηγήσει μία (!) υποτροφία ή 20% έκπτωση στα προϊόντα της, τα οποία όμως είναι αρκούντως υπερτιμημένα.

Από την άλλη, είπε ο βουλευτής, η «Microsoft» παίρνει όλη την αγορά του ελληνικού δημοσίου στον τομέα της πληροφορικής και λόγω αυτού έρχεται σε επαφή με μεγάλη αγορά όπως είναι αυτή των μαθητών των δημόσιων σχολείων. Ο Κ. Αλυσανδράκης κατήγγειλε ότι η συμμαχία της πολυεθνικής με την κυβέρνηση για τη λεγόμενη πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί ύβρη για τους δημιουργούς ενώ η εταιρεία θα θησαυρίσει από την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της. Υπογράμμισε δε ότι η αμερικάνικη εταιρεία θα παρεμβαίνει και στην έρευνα και στην τεχνολογία και στην ουσία η συγκεκριμένη σύμβαση - με τη σφραγίδα της Βουλής - είναι ένα δώρο στον ιδιοκτήτη της Μ. Γκέιτζ που θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Είπε ότι έπρεπε να εξεταστούν λύσεις ανοιχτού λογισμικού (lynox) που είναι δωρεάν και με ανοιχτό κώδικα και ζήτησε να μάθει εάν έγιναν διαπραγματεύσεις και τι προμήθειες δόθηκαν.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση προσέδεσε ασφυκτικά το δημόσιο στο άρμα της «Microsoft» ενώ αντίθετοι ήταν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση με την αμερικάνικη πολυεθνική είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τη χώρα μας αφού της δίνει αρκετές δυνατότητες για την αξιοποίηση των προϊόντων πληροφορικής που παράγει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Αναδημοσίευση απο Ριζο 17.1.2008

1 comment:

amsterdammer said...

Από αποικιοκρατικές συμβάσεις άλλο τίποτα...
Τουλάχιστον να παραδεχτούμε ότι είμαστε ιθαγενείς, και άρα ότι λεφτά δεν διαθέτουμε, και κατά συνέπεια να πάμε για κανένα OLPC με Linuxάκι (ή έστω και με MINIX :-)).