Friday, January 29, 2010

ΟΧΙ στο Apple-iPad.

*το άρθρο απευθύνετε περισσότερο στα άτομα της πληροφορικής και ίσως θυμίσει λίγο Apple vs FSF.Ο τίτλος φυσικά είναι πνευματώδες.


Καταναλωτικά θύματα ψάχνουν εκεί στην apple με το iPad. Είχανε βγάλει κάποτε το καινοτόμο iphone και από τότε η τεχνολογία παραμένει η ίδια με μικρές αλλαγές και αναβαθμίσεις κατά καιρούς. Το iPad είναι ένα μεγάλο iPod touch αυτά...τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Πόσο ακόμα πρέπει να σπρώξουν αυτό το λειτουργικό για να κάνουν απόσβεση της επένδυσης και εντάξει το καταλάβαμε οτι το κεντρικό σύστημα διαχείρισής εφαρμογών (appstore) σας σας φέρνει βουνά δολαρίων. Το σύστημα της εκμετάλλευσης του "μικρού προγραμματιστή" από τον "τεράστιο" είναι γνωστό.

  • Ετήσιο νταβατζιλίκι των 100 ευρώ ακόμα και αν η εφαρμογή σου διατίθεται δωρεάν.(πηγή)
  • Το 30% από της πωλήσεις της εφαρμογής(αν χρεώνεις) σου πάει στην εταιρία .(πηγη)

Αυτό ίσως είναι που με χαλάει με τη apple : το ότι φορολογεί στην ουσία τους προγραμματιστές που εν τέλει αυτοί δημιούργησαν της 120.000 εφαρμογές που κοκορεύονται ότι κάνανε την πλατφόρμα τους διάσημη. Και όλο αυτό πασάροντας ψευδαισθήσεις αμερικάνικου ονείρου στον προγραμματιστή.
Εντάξει θα μου πεις οτι περίμενες απο την apple να εγκαταλείψει τα lock-in politics και να ανοιξει...όχι γι'αυτό δεν θα το αγοράσω. ΠΟΤΕ!

Κατανοώ όποιον θέλει να το αγοράσει για να μπορεί να κάνει tweet όσο διαβάζει(οχι ταυτόχρονα) το πανάκριβο ebook που πέρασε απο την λογοκρισία και το κατέβασε από το ibookstore του itunes και έγινε αυτόματη αποθήκευση χωρίς να μπλέκει καν με file managers κλπ. Βέβαια αυτό είναι και λίγο προσβλητικό για έναν δραστήριο άνθρωπο της πληροφορικής. Η εταιρία σε ελέγχει στο max. Ελέγχει και λογοκρίνει της εφαρμογές που είναι διαθέσιμες και νομίζω πως η Εταιρία εχει φτιάξει το προφίλ του χρήστη με 3 βασικές αξίες : Άσχετος, Ανεπίδεκτος μαθήσεως, Αγαρμπος.

Ασχετος: Ολα τα λειτουργικά της apple έχουν μια ωραία μαγκιά ,μπορείς να τα μάθεις και να τα δουλέψεις out of the box που λένε .Λίγα κουμπιά και μεγάλα. Ταπ-ταπ και είσαι super-user. Αν σου βάλει κανα 2 κουμπιά ακόμα στην οθόνη πάει θα ζαλιστεί ο χρήστης .Έτσι σε ξέρει η apple "άσχετο" που θέλει τα ελέη του σχετικού.

Ανεπίδεκτος μαθήσεως : Δεν μαθαίνεις τίποτα για το πραγματάκι που κρατάς στα χέρια σου. Πως δουλεύει ,πως αποθηκεύει, τι γίνετε πίσω απο τα γυαλιστερά ακουα γραφικά κλπ. Αυτό είναι καλό για τον 5χρονο ή τον χρήστη Τσουκαλά που θέλει να το ακουμπάει και να παίζει αλλά η πραγματικότητα είναι πως έτσι γαλουχείς και μια γενιά χρηστών η οποίοι στο πρώτο πρόβλημα θα πάθουν υστερία και θα τρέξουν στον μεσσία να τους σώσει.

Αγαρμπος :Φουλ μεταλ τζακετ και αλουμίνιο , δεν λυγάει ,δεν σου σκεβρώνει, με διπλό διαφορικό τραβάει στην ανηφόρα κλπ. Εδώ όλοι κοιτάνε να κάνουνε πιο eco-friendly συσκευασίες και αυτοί επιμένουν στα αλουμίνια ... americanies. Βέβαια το γκατζετ των $500 δεν γίνεται να είναι σε χάρτινο πλαίσιο. Κάθισαν και σκέφτηκαν τα τζιμάνια και σου λέει οτι ο χιμπαντζής χρήστης μας θα το χαλάσει με την μία και θα μας σπάσει τα τηλέφωνα και τα νεύρα.

Αλλοι 3 λόγοι να μην το αγοράσω:

0.Έχει ανόητη ονομασία ακου εκει iPad, ακούγετε σαν βρακί για την ακράτεια και το τραγικό είναι οτι η ονομασία προϋπήρχε απο την fujitsu(χαχα)

1. Δεν έχει κάμερα.

2. Δεν υποστηρίζει flash επίσημα (τα γέλια έφτασαν μέχρι το μικρόφωνο όταν ο Jobs έκανε επίδειξη και μπήκε στους New York Times και έβλεπες το περίφημο μπλε κουτάκι).

3. Υπερβολικά πολλά restrictions για εργαλείο τέτοιου τύπου.(δεν μιλάμε πια για κινητό τηλ.)
4.Ο ηθικός λόγος. DRM σας λέει κάτι;


Αν ποτέ θελήσω να πάρω κάτι για να διαβάζω βιβλία και περιοδικά και αμα λάχι να κάνω και κανένα ποστ σε αυτό το χαζο-ιστολογιον , θα αγοράσω το εργαλείο του Νεγρεπόντε (σαν παιδάκι και εγώ) και δεν νομίζω να μου λείψει κανένα από τα killer-app του iphone.

One Laptop per child ΧΟ-3 τιμή: $75

Προσιτή τιμή , ανοικτό λογισμικό, κάμερα και όμορφο design.


Με δαχτυλίδι για εύκολη μεταφορά

Κοίτα εδώ χαμόγελο :)

Παιχνίδια ,χάρτες, βιβλία όλα τα έχει.


6 comments:

Anonymous said...

Καλά βρε... από την μία τα χώνεις γιατί είναι κλειστό το ipad κι από την άλλη επειδή δεν χρησιμοποιεί κάτι κλειστό (flash)? :-)

Τεσπά... χαριτωμένο το OLPC αλλά concept... όταν βγει πραγματικό μηχάνημα τα λέμε...

Thrasos said...

Ναι ρε συ,βασικά προσπαθώ να αναδείξω την περιτούρα του ολου εγχειρήματος, δεν υποστηρίζω φυσικά την νοοτροπία του flash αλλά περιμένεις περισσότερα απο τα λειτουργικά συστήματα. Ασε που δεν μπορείς να μεταφέρεις δικα σου pdf στο ipad,(μπορεις αλλα με τρίπλα) θές να πληρώνεις 2 data συνδρομές? Το θέμα είναι οτι αυτό δεν εξυπηρετεί της ανάγκες του χρήστη. Για επικοινωνία εχουμε το iphone, για δουλειά έχεις το laptop ποση ώρα μπορεις να δακτυλογραφείς στην touch?

Πάνε να δημιουργήσουν δική τους αγορά και όλα αυτά ακούγονται λίγο ποντιακά.

Οσο για το OLPC μπορείς να γραφτείς στο developer program και θα σου στείλουν ενα για να συνεισφέρεις κώδικα.

Anonymous said...

Σου απάντησα εδώ γιατί μου έβγαλε άκυρο το blogspot, τόσο... μικρό που ήταν το σχόλιο... :-)

Σικελια said...

Ευτυχώς που έχω κι εσένα βρε Θρασσούλη να με ταρακουνάς λιγάκι, γιατί 5 λεπτάκια πριν παρακολουθούσα με ορθάνοιχτα μάτια την παρουσίαση του ipad. Μάλλον ανήκω στην κατηγορία Άσχετος/Άγαρμπος. lol

Thrasos said...

lol

Anonymous said...

Ναι στην Apivita